Jak vaříme v Domě na Mužském

Kuchyň má na starosti převážně Adam. Sám říká, že vyznává ve stravování tři základní principy. 

Kvalitní surovina ve své jednoduché kráse. Čerstvá zelenina, ovoce, maso nebo například ryby nepotřebují elaborované recepty s použitím mnoha ingrediencí. Řídíme se přírodními cykly a naším okolím, aby nám doporučilo to nejvhodnější k jídlu. Velkou část zeleniny si chceme pěstovat sami a jezdíme proto i na kurzy permakulturního zemědělství. Při nákupech maximálně respektujeme sezónní zboží. Na svazích okolo vrchu Mužský jsou višňové, jablečné a třešňové sady, které nás zásobují ovocem. Hovězí maso nám dodávají z biofarmy v nedalekých Arnošticích. Jejich skot plemene čestr a simentál se pase i v okolních višňových sadech. Z Arnoštic jsou i vejce z volného chovu, které u nás můžete posnídat. Využíváme blízké sádky a rybárnu ve Střehomi, kam chodíme pro čerstvé ryby každý pátek. Pro jehněčí jezdíme na statek Pod Skálou. Sbíráme houby a divoké ovoce. Drtivá část potravin je u nás v bio kvalitě.  Náš soused vaří pivo typu IPA a APA v létajícím pivovaru Mužský a naturální vína odebíráme z vršovického Fajnšmekru.

Čas dělá zázraky. Co se stane, když dáte vše do jednoho hrnce a necháte ho pomalu dusit nebo vyvářet osm, deset, dvanáct hodin? Low & slow cooking, nebo-li pomalé vaření na nízkých teplotách dělá zázraky. Věříme léčivé síle a zdravotním benefitům vývarů a vždy u je u nás podáváme, někdy i k snídani. Vývary a pomalé zpracování nám dávají i možnost zpracovat s vděčností a respektem celé zvíře včetně jeho kostí a vnitřností. Pomalé vaření ale u nás najdete spíše v zimních měsících.

Zelenina v hlavní roli. O rostlinných surovinách je zvykem v českých zeměpisných šířkách uvažovat jen jako o přílohách. Co se ale stane, když dáme zeleninu do hlavní role? Můžete tak u nás ochutnat grilovanou kapustu, korálovce či hlívu, které zdaleka předčí steak. K zelenině se chováme se stejným respektem. 


U stolu v Domě na Mužském smí být jen jídlo, pití a možná karty.